top of page

Ouderverstoting

Vandaag is de dag van de ouderverstoting. Ik had het gelezen en vroeg in mijn directe omgeving even rond wat men dacht dat dat was, want ik had er nog niet eerder van gehoord. Iedereen (inclusief ikzelf) dacht in eerste instantie dat een kind dan zijn ouders niet meer wil zien. Maar niets bleek minder waar.

Ouderverstoting betekent juist dat een ouder bij een kind wordt weggehouden (door de andere ouder). Of een kind hoort alleen maar lelijks over één van zijn ouders van de andere ouder. ( Voor info over het herkennen van ouderverstoting: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/kinderen/134105-ouderverstoting-een-groter-probleem-dan-we-denken.html )

Zo kan een kind een behoorlijk gespleten loyaliteit krijgen. Een kind stamt immers van zijn ouders af en voelt zich nauw verbonden en fijn met beide ouders. Neem van mij aan dat als je ouders lelijk tegen je praten over je andere ouder, er eigenlijk lelijk over jou wordt gesproken! Een kind bestaat immers voor de helft uit de andere ouder (je ex); aard er naar, ziet er zo uit, heeft dezelfde trekjes. Ook houdt je kind ook heel veel van die ouder waar jij lelijk over spreekt. Dat alles doet pijn en is niet goed voor je kind's ontwikkeling.

Met een mooi woord heet het ook wel Parental Alienation Syndrome (PAS). Maar het is niet mooi. Ouderverstoting komt het meest voor bij vrouwen (90%) die de ex-partner (de man) zwart maakt en ervoor zorgt dat de vader zijn kinderen niet meer mag zien. De gevolgen van ouderverstoting voor later, zijn ook al niet mooi: een laag zelfbeeld, alcohol-drugs misbruik, verwarring, identiteitscrisis, zelf geen relaties kunnen aangaan, angsten, depressie.

Dus lieve moeders, ga liever bij één van je vriendinnen overleggen, klagen, huilen of boos zijn over je ex. Of kom bij mij om hulp en wijze raad. Het gaat hier om het hart en de toekomst van je kind dus hou op met lelijk te doen over je ex en gun hen samen de natuurlijke band die er wel degelijk is. Je kind krimpt bij je ouderverstotingsacties inwendig ineen, heeft hartzeer en Later komt het allemaal als een boomerang naar je terug. Dus denk erom lieve mama's, eerst tot 10 tellen.

Artikelen

Vinden

bottom of page