Je kind een COVID19 prik of niet?

De Gezondheidsraad adviseerde in december 2021 om ouders van kinderen van 5-11 jaar de mogelijkheid te geven hun kind te laten prikken tegen COVID19(corona). Recent zette de Nederlandse overheid dus het licht op groen voor de prik tegen COVID19 van 5- tot 11-jarigen. Het is nu aan jou als ouder daar een keus in te maken.


Maar wat moet je doen? Artsen en virologen verschillen van mening. De één zegt dit en de ander zegt precies het tegenovergestelde. Als ouder zie je door de bomen het bos niet meer. Bij mij als opvoedcoach rijst ook de vraag: Wat kan ik ouders adviseren hierover, wat is het beste?


Zelf zocht ik eerst naar antwoorden op de volgende vragen:

1. Wordt je kind ziek van COVID19? En ik lees: Nee, en als dat wel het geval is herstelt je kind meestal snel en moeiteloos. Ongeveer één op de 5.000 tot 10.000 kinderen van 5 tot en met 11 jaar wordt ernstig ziek van COVID-19 en wordt opgenomen in het ziekenhuis. zegt Taco Kuijpers; kinderarts-specialist infectieziekten en klinische immunologie bij het AMC in Amsterdam.

2. Heeft je kind erge verschijnselen? Nee, bijna alle kinderen hebben niks of lichte verkoudheidsklachten, lees ik. En zie ik ook om me heen.

3. Voorkomt het verspreiding naar ouderen? Bij volwassen en jongeren is al bekend dat zij onopvallende klachten kunnen hebben en het virus dan juist kunnen overdragen aan ouderen.

4. Is er bekend wat deze COVID19-prik op lange termijn doet met je kinds immuunsysteem en gezondheid? Nee de prik is in een experimentele fase en de effecten op langere termijn kennen we nog niet.


O, dus je kind wordt dus niet echt ziek van COVID19,

heeft nauwelijks last van verschijnselen,

er is toch een grote kans dat je kind het toch ongemerkt door kan geven aan ouderen,

en daarnaast is er feitelijk nog helemaal niks bekend over de effecten van een prik tegen COVID19 op je kinds immuunsysteem en gezondheid op langere termijn.


Nu ik dit zo op een rijtje zie lijkt het me niet zinvol; zo'n COVID19 prik voor kinderen.

Artikelen

Vinden