Wat vertel je je kind over het Corona griepvirus?
Dr Cody Meissner, kinderarts en toonaangevend nationaal expert in de VS wat betreft kinderziekten en vaccinaties, zegt in een artikel in de New York Times op 17 maart dat kinderen het griepvirus wel krijgen maar dat heel veel kinderen in de regel mildere symptomen hebben. Wel vormt je kind een infectiehaard voor anderen. Speciaal voor ouderen en zwakkeren. Dus voorlopig bij oma en opa of je zieke tante uit de buurt blijven.
Wat vertel je aan je kind over het Corona griepvirus?
Je kind heeft waarschijnlijk op school al gehoord over het virus. In het nieuws gaat het ook over de Corona griepvirus-uitbraak. Ook wel Covid19 genoemd. Hoewel kinderen over het algemeen ernstige fysieke symptomen bespaard blijven, zijn kinderen helaas niet immuun voor de angst en bezorgdheid die om het virus heen is ontstaan. Het is lastig voor jou als ouder want je wil je kind zeker niet bang maken.
Tips voor een gesprek over het Corona griepvirus met je kind
Het doel van praten met je kind is dat je kind zich veilig voelt.
Vraag eerst wat je kind gehoord heeft of al weet.
Je kunt zo inspelen op eventuele angsten waarover je kind zorgen heeft en dingen corrigeren die niet waar zijn ( “Nee, niet iedereen die het Corona griepvirus krijgt gaat eraan dood, de meeste mensen hebben lichte griepverschijnselen en herstellen snel.”). Geef geruststellende informatie die past bij de leeftijd van een kind.
Praat over hoe je gezond kan blijven en je immuunsysteem/ je weerstand kan helpen
Vertel dat kinderen en de meeste volwassenen een goed immuunsysteem/goede weerstand hebben die dit virus kan bestrijden en dat bij 98% van de bevolking de infectie mild of zonder symptomen verloopt (bron: artsenbrief 19-8-2020 aan de kamer) En dat bv voldoende water drinken (1,5 liter per dag) je immuunsysteem in een goede conditie kan houden. Je voorkomt bovendien uitdroging van je slijmvliezen, die belangrijk zijn bij het weerstaan van verkoudheids- en griepvirussen. Vitamine D is ook belangrijk en we weten allemaal dat frisse lucht, beweging, goede voeding en weinig stress ook goed zijn voor je weerstand.
Ga samen met je kind op zoek naar vriendelijke initiatieven
Bv studenten die aanbieden boodschappen te doen voor oudere mensen. Verzamel die berichten.
Speciaal voor kleuters
Kleuters en jongere kinderen kunnen geen goed onderscheid maken tussen wat echt is en wat niet. Bescherm je kind dus zoveel als mogelijk tegen nieuws op tv of pc. Vertel het zelf in hele simpele taal. En pak het vooral ook praktisch aan:
Leg je kind uit dat het extra lang de handen moet wassen
Dat het moet niezen in de elleboog
Bekijk samen handenwas-liedjes : Deze is van Kapitein kletskoek. meer voorbeelden: deze van The Wiggles (Engels) deze van Woezel en Pip
Basisschoolkind
Vertel je kind wat het zelf kan doen: wat meer afstand, wegblijven van grote groepen en niet onnodig mensen aanraken. In het filmpje hiernaast wordt social distancing uitgelegd.
Leer je kind met een proefje hoe bacteriën zich verspreiden
Bijvoorbeeld: vul een plantenspuit met gekleurd water en spuit over een wit vel papier. Zo ziet je kind hoe druppels zich verspreiden (dat gebeurt bij niezen en hoesten nog meer).
Kijk samen het jeugdjournaal
Hier wordt de informatie gegeven op een manier die goed past bij de belevingswereld van kinderen.
En tot slot tips voor jezelf
Focus op je kinds dagelijkse routine en creëer een gezinsroutine
Denk eraan dat je kind het gedrag en de emoties van jou als ouder observeert. Dus blijf zelf ontspannen en kalm.
Wees een voorbeeld voor je kind en laat zien hoe je je, in tijden met aparte omstandigheden, genadig, onvoorwaardelijk liefdevol, vredig en geduldig gedraagt.