top of page

Samen spelen, leren en werken in huis


Om elkaar gezond te houden zitten we in NL massaal in huis. Je kind gaat niet meer naar school of opvang. Zelf werk je thuis. Het is onwennig. Geen haast, geen spitsuur in je gezin of gevlieg naar school. Geen irritaties in het verkeer of files. Maar ook: hè, hoe moet ik dat combineren? Ik ben toch geen meester of juf? Ik mocht mijn baby nooit mee omdat dat ten koste zou gaan van mijn productiviteit? Help hoe doe ik dat allemaal?

Hier volgen enkele tips om thuis samen werken, leren en spelen wat plezieriger te kunnen laten verlopen.

Maak een vaste dagplanning

Maak een dagplanning voor het hele gezin. Is je kind ouder dan zes jaar? Betrek je kind dan bij het maken ervan. Maak de dagplanning visueel door op een plan/schoolbord aan te geven wat en hoe laat.

Neem de volgende onderwerpen op in je dagplanning:

lichaamsbeweging, buitenluchtactiviteiten in de tuin of in rustige omgeving met het hele gezin (bv een ochtendwandeling), lestijd zonder beeldschermen, klusjes doen. En beloon je kind met later naar bed mogen als het de dagplanning gedaan heeft. Neem dat laatste op in je planning.Voor lesjes mét schermen kun je deze sites proberen: tafeldiploma.nl, redactiesommen.nl, spelenenleren.com, smartgameslive.com etc.

Denk erom: neem ook spelen op in je dagplanning

Op school krijgt je kind genoeg momenten om te kunnen spelen. Je kunt ook Lego, of constructiespelen (gravi trax), of andere bouwmaterialen gebruiken. Maar beter is de tuin in en ravotten of een leuk parcours of speurtochtje uitzetten in de tuin.

Creëer een aparte 'schoolhoek' in huis

Plaats een klein tafeltje of bureau, stoelen en (als je die hebt) een krijtbord/ prikbord in een aparte ruimte of hoek van de kamer. Zo is er een scheiding tussen ‘thuis’ en ‘school’.

Pushen is niet nodig

Verwacht er niet te veel van. En als je niet altijd goed weet hoe je iets het best kunt uitleggen, vraag dan je partner of andere ouders om advies. Als we elkaar allemaal een beetje helpen, komen we een heel eind. Kijk voor tips op thuisonderwijs-sites.

Bedenk dat:

  • Vooral jonge kinderen hun ouders nu eenmaal vaak benaderen voor aandacht. Dat past bij hun ontwikkeling dus verwacht niet teveel te kunnen doen.

  • de pomodoro techniek hanteren handig is: zet een eierwekker met korte periodes van 20 minuten maximaal (bij kinderen ouder dan 5 jaar kan dat). Als de wekker tikt mag je kind je niet storen. Leg een papier neer waar ze hun vragen op kunnen schrijven (als ze kunnen schrijven).

  • Wissel elkaar als ouders af. Spreek onderling af wie er voor de kinderen beschikbaar is en wie niet. Wissel om het dagdeel. Hou je eraan. Dus ga niet toch even buiten je dienst antwoord geven of iets voor ze oplossen. Verwijs consequent door naar de ouder in charge!

  • Lesgeven in principe een verantwoordelijkheid van school blijft.

  • Jonge kinderen aan korte aandachtsmomenten van 3 minuten genoeg hebben. Geef in die 3 minuten wel je volle onverdeelde aandacht. Sluit het aandachtsmoment ook weer duidelijk af. 'Papa gaat nu weer verder.' 'Wat ga jij doen?' of 'Ga jij hier maar even mee spelen.'

  • Het behelpen is. Soms mag je, als je je werk echt even af moet krijgen of een belangrijke conferencecall hebt, je kind best even een uurtje met een bak popcorn voor de tv zetten.

Artikelen

Vinden

bottom of page