top of page

Zoek naar Helpers en Hero's


wat snapt een kind van oorlog?

Zoek samen met je kind bij nieuws over aanslagen en geweld naar de helpers en hero's die opstaan tijdens nare gebeurtenissen.

Niet het eerste waar je aan denkt als je net ontspannen op de bank zit en er een extra uitzending over een aanslag op je televisiescherm verschijnt. Je schrikt en je kinderen ook. Er rijzen vragen: zet je hem uit of kies er voor om je (oudere) kind mee te laten kijken? Wat moet je dan doen als ouder, hoe leg je zoiets uit? Op internet regent het tips: luister naar je kind, blijf zelf rustig, vertel dat de boeven gevangen zullen worden, wees eerlijk maar breng je mening niet te sterk naar voren. Allemaal heel nuttig maar ongemerkt tunen wij zo wel in op de narigheid.

Je mag daar iets aan toevoegen. Je kunt je kinderen leren kijken met andere ogen door samen op zoek te gaan naar de Helpers en Hero's die in tijden van Nood opstaan. Gewone mensen: stratenmakers, bagagemedewerkers, beveiligingsbeambten, reddingshonden. Tussen alle ellende staan er altijd mensen op die anderen redden, die niet aan zichzelf of hun eigen veiligheid denken en het gevaar instappen om anderen te helpen. Ook kun je zoeken naar verhalen over dieren die bijvoorbeeld mensen opsporen. Praat daar uitgebreid over met je kind. Hoe redt je mensen? Hoe kun je hier goed doen? Wat zou je kind doen? Laat het daarmee ook een verhaal van Geloof & Vertrouwen worden in plaats van een verhaal van ellende.

Artikelen

Vinden

bottom of page