top of page

Ontclub je kind

‘Ontclub je kind’ las ik in een oude flowmagazine van een aantal jaar geleden. ‘Die hou ik erin’, dacht ik. Want niet alleen wij moeders moeten van alles. Onze kinderen tegenwoordig ook. Kinderen moeten tot maximale ontplooiing komen. En daartoe balletten, voetballen, paardrijden, blokfluiten, streetdancen, turnen en acteren kinderen op jonge leeftijd dat het een lieve lust is. Maar dat is het niet.

Want kinderen worden erg druk van teveel indrukken en almaar presteren. En te weinig tijd om die indrukken te verwerken. Kinderhersens moeten rustig kunnen rijpen. En dat gebeurt nu juist tijdens zelfgekozen (!)spel. En ook tijdens hangen, slapen, lummelen, vervelen en eenvoudigweg niks doen, las ik in diezelfde flowmagazine. Maar zo eenvoudig is dat ‘niks doen’ dus niet voor het tegenwoordige kind.


Als je ontdekt dat je kind piano spelen leuk vindt en er aanleg voor heeft, dan geef je het natuurlijk op voor lessen. Maar hou het gerust bij die ene activiteit per week. Het is gezond voor je kind en voor jezelf ook lekker. Het scheelt jullie een hoop onrust en gesjees van en naar activiteiten buiten de gebruikelijke verplichtingen zoals werk en school.


Opvoeden is ten slotte geen synoniem voor bezigheidstherapie. Juist op dit gebied kunnen we de opvoeding aan de menselijke natuur van onze kinderen en hun vermogen tot vervelen overlaten en mogen we afstappen van het idee dat we onze kinderen alsmaar zouden moeten entertainen. En moeten stimuleren zich te ontwikkelen. Het klassieke: "Mam, ik verveel me” kun je altijd nog beantwoorden met een blij gesproken: "Nou geniet er dan maar lekker van!"Bron: Flowmagazine, artikel Sjoukje van de Kolk; ontclub je kind. De foto komt van www.the-violin.com, ik weet niet wie hem maakte.

Comments


Artikelen

Vinden

bottom of page