top of page

Pesten is van ons allemaal (deel 1)

Gats. Ik kan me er echt aan ergeren. Als ik lees over pesten en hoe het slachtoffer vooral moet werken aan zichzelf en zijn/haar sociale vaardigheden. Dat arme kind, er zal wel iets mis zijn met hem.

Nee. Ik vind dat pesten juist een groepsproces is en dat het te maken heeft met twee dingen dingen. Het eerste is de groepsdynamiek. Daar gaat soms iets bij mis. Eerst verkennen leerlingen elkaar, dan wordt ieders invloed geregeld en als laatste komen onuitgesproken gedragsregels tot stand. Wie dat bepaald is in fase 2 geregeld. Deze sterkste, bepalende leerling bepaald de norm. Als deze niet zo sociaal is, gaan er negatieve groepsnormen gelden en ontstaat er een probleem. En als daarmee de groep ook geen verantwoordelijkheid neemt voor zichzelf (leerkrachten hier ligt ook een taak voor jullie...) Dan heb je gauw een pestprobleem. Ten tweede heb je dit: Van de 10 kinderen is er 1 pester, wordt deze door 1à 2 geholpen, wordt er 1 gepest en komt er 1 op voor de gepeste. En wat doen de overige 5 à 6 kinderen dan?? Niks. Die staan erbij, kijken ernaar, lachen wat. (...Wir haben es nicht gewust..) Moeders dat is naar alle waarschijnlijkheid jouw kind! (50% kans!) Help je kind! Toekijken is ook erg, maar wat moet je kind doen? En daar zit meteen een enorme winst. Als jij als ouder je kind wat omstander is bij pesten, bewust maakt. Jouw kind kan het pesten ook stoppen. Door zich uit te spreken tegen pesten. Door niet mee te lachen als er gepest wordt. Door ervoor uit te komen dat pesten niet ok is. Door direct een volwassene te waarschuwen. Door de kant van degene die de gepeste helpt te kiezen. Zoals ik al zei: pesten is van ons allemaal.

De foto vond ik hier: http://www.counselheal.com/articles/11028/20140826/obese-boys-more-likely-to-be-bullies-and-bullied.htm

Bewaren

Artikelen

Vinden

bottom of page