top of page

Krijsen moet kunnen?


"Anneke! Krijsen is een signaal van kinderen dat je als ouder iets niet goed doet. Dan moet je het als ouder juist anders doen en respect tonen voor de uitingen van je kind...". " ...je moet als ouder kijken naar wat er werkelijk speelt bij je kind en dan geef je je kind oprechte aandacht...", "Je moet het vóór zijn, dat een kind gaat krijsen.." Ik heb het ouders allemaal horen zeggen.

En ik vind dat allemaal niet. Natuurlijk moet je als ouder wél goed luisteren naar HÓE kinderen van zich laten horen en goed kijken naar wat er aan de hand is. Maar soms moet je ook inzien dat een kind gewoon krijst om haar of zijn zin te krijgen en dat je dat niet altijd kan voorkomen. Zeker niet in de beroemde "nee"-fase tussen twee en drie jaar. Dat moet je ook niet willen. Die perfectionistische houding kunnen we rustig laten varen. Veel te zwaar allemaal.

Krijsen is het signaal dat je je kind het volgende kan gaan leren:

  • het beheersen van bepaalde gevoelens

  • het op rustige toon onder woorden brengen wat je wil

  • je rust zoeken als je overspoelt wordt door emoties

  • het accepteren van dingen die soms niet kunnen

  • de tijd nemen voor het ombuigen van je wil naar iets anders

  • rekening houden met andere mensen (bijvoorbeeld met de oudere dame achterin de bus wiens gehoorapparaatjes piepen van al dat gekrijs)

Kortom een heleboel sociale vaardigheden. Kinderen mogen van alles voelen en daar ook uiting aan geven. Maar zij mogen ook leren hoe daarmee om te gaan. Schreeuwen doet niemand goed, ook kinderen zelf niet. Jezelf leren kennen en rekening houden met jezelf én anderen, leren kinderen niet vanzelf. Ook de sociale en emotionele ontwikkelingsgebieden horen bij het opvoeden van kinderen. Ookal is het lang niet makkelijk. En ben je als ouder misschien bang je kind te kwetsen wanneer het eigenlijk grenzen nodig heeft. Of durf je niet zo goed de leiding te nemen. Of misschien wil je alles in der minne schikken en je kind altijd tegemoet komen vanwege de lieve vrede. Ik zou je willen uitnodigen om te kijken naar jezelf, als ouder. Wie ben jij en waarom doe je de dingen zoals je ze doet? Zou het ook anders kunnen? Gun je kind de liefdevolle leiding die het nodig heeft bij het aanleren van sociale vaardigheden.

De foto komt van: http://www.dailytelegraph.com.au/crackdown-on-screaming-children-by-dee-why-grand-shopping-centre/story-e6freuy9-1226581462937

Artikelen

Vinden

bottom of page