top of page

Red jezelf uit het oerwoud van taken

Ons vrouwenleven zit tjokvol (mannenlevens ook maar anders want die bemoeien zich minder met de kinderen zegt het CBS in 2015 in een persbericht). Men adviseert je goed voor jezelf te zorgen. Vaker een momentje voor jezelf te nemen (zie trouwens maar eens een rustig plekje te vinden met je peuter van bijna 2 of als moeder met 6 kinderen). Misschien moet je op een cursus leren nee zeggen? Of beetje meer ontspannen, op yoga ofzo. En minder kritisch zijn moet je ook. De lifecoach op tv zegt dat je je negatieve gedachten moet opruimen, daar krijg je energie van. Pfff. Allemaal. Nog. Meer. Werk.

Dat kan anders. Zonder extra werk of speciale cursussen. Gewoon als onderdeeltje van ál je activiteiten, ook die met je kinderen. Kind kan de was doen (dat kunnen ze trouwens zodra ze een smartphone kunnen bedienen).

De foto vond ik bij bijenkorf.nl

1. Wees gericht op je eigen moedercomfort

En niet eerst op het comfort van je kind of je man of je baas of je collega of je vriendin. Huh, mag dat?! Ja dat moet zelfs (in alle redelijkheid natuurlijk). Zo geef je je kind het goede voorbeeld. En leert het meteen om jou te respecteren en hoe ‘goed voor zichzelf’ te zorgen. Als je bijvoorbeeld een echte bankhangvrouw bent, doe dan alles vanaf de bank want dat vind je fijn. Lees er boekjes met je kind en luister naar verhalen vanaf de bank, ontvang er vriendinnen, neem er rapporten door etc. En kom er alleen even af voor af en toe voor frisse lucht en een wandelingetje.

2. Stel jezelf bij alles de vraag: Hoe kan dit zo fijn mogelijk voor mij worden?

En doe dat dan. Maak er een sport van om niet alleen je kind tevreden te houden maar ook jezelf supertevreden. Als bankhangmoeder kun je er een knutseltafeltje bijzetten als je kind persé wil knutselen. Of lego-en met je zoon.

3. Oefen je in de rol van slonzige moeder

Niet alles hoeft perfect. Eet eens per week (of vaker) supermakkelijk (haal bv chinees of soep). Stof niet zo vaak. Zeg dat je ziek bent op de verjaardagsvisite van tante die en die. Ga als bankhangmoeder onderuit, zit nét als je puber op z’n rug en leg je voeten op tafel (minstens 5 minuten). Koop kant en klare zakjes popcorn als traktatie op school. Kijk voor meer voorbeelden de kunst af bij jongenspubers, mannen of de vader van je kind(eren). Zij zijn van nature erg goed in die rol van slonzige moeder.

En zo zijn er nog legio praktische tips om op een snelle manier goed voor jezelf te kunnen zorgen. Want eigenlijk mag dat wel elk seconde i.p.v. een uurtje per week. En zonder je schuldig te hoeven voelen naar je kind toe. Dat ben je waard.

Artikelen

Vinden

bottom of page